Obézních lidí v Česku i ve světě přibývá, dětí dokonce rychleji !

V České republice stále přibývá lidí, kteří mají problémy s nadváhou. Přebytečné kilogramy trápí podle lékařů každého třetího Čecha, každý pátý je už obézní !
Odborníci o obezitě hovoří jako o epidemii nového tisíciletí a varují, že nadbytečná kila mohou odstartovat závažné zdravotní problémy.


S přibývajícími kilogramy se zvyšuje i zdravotní zátěž pro celý organizmus, a tím i náchylnost k řadě onemocnění. S obezitou souvisí například cukrovka druhého typu, vysoký krevní tlak, ateroskleróza a s ní spojený výskyt infarktu myokardu a cévní mozkové příhody, bolesti zad, problémy s klouby, neplodnost či některé typy nádorů. Kromě toho je obezita častou příčinou depresivních stavů.

Hlavní omyl, jehož se dopouští mnoho z těch, kdo se snaží hubnout, je drastické omezení jídla: metabolismus se ale naopak zpomalí, tělo paradoxně z každé porce využije co nejvíc a snaží se všechno uložit do tuků. K redukci váhy stačí podle lékařů jíst pravidelně pět až šestkrát denně menší porce a metabolismus se znovu nastartuje. Kromě správné úpravy jídelníčku (= konzumace méně tučných mas + pravidelná denní konzumace ovoce a čerstvé či teplé zeleniny) je základem také správný pohyb. Podle odborníků ideální k rozhýbání těla i pro lidi, kteří mají velkou nadváhu, je rychlá procházka. Doporučují také kolo, rotoped, plavání a cvičení v bazénu.

Přebytečnými kily netrpí jen obyvatelé České republiky. Nadváha a obezita se stávají na celém světě jedním z největších socioekonomických problémů a náklady jednotlivých zemí spojené s jejich léčbou stále narůstají. Na světě trpí nadváhou 1,6 miliardy lidí (=27%) starších 15 let, z toho 400 milionů lidí trpí obezitou. Prognózy říkají, že v roce 2015 by mohlo být na světě 2,3 miliardy dospělých (=37%!) s nadváhou a více než 700 milionů lidí trpících obezitou. S nadváhou se potýká dokonce přinejmenším 20 milionů dětí starších pěti let !

Zdroj: TÝDEN.cz

zpět na přehled všech článků

Přijďte do Vitalité!

vyzvedněte si své jídlo přímo ve Vitalité a nebudete nejen platit za dopravu, ale můžete zároveň i využít svého Věrnostního bonusu !


Hudcova 78/367 

612 00

Brno - Medlánky

 zákaznická linka:

+420 734 468 500