Blog: píšeme o jídle
Možná si v první chvíli řeknete, že článků na téma jak správně jíst už nepochybně vyšlo tolik, že by vydaly na obsáhlou encyklopedii. Pokud ale máte zájem si nejen přečíst jak na to, ale chcete mít i možnost vyzkoušet si každý den v praxi chutný a prospěšný způsob stravování přímo v restauraci, která taková jídla nabízí, je tento článek přímo pro Vás.
Dále textu se proto pokusíme popsat 3 hlavní zásady jak správně jíst a tyto zásady následně doplnit doporučeným jídelníčkem na celý (vzorový) den:
V České republice stále přibývá lidí, kteří mají problémy s nadváhou. Přebytečné kilogramy trápí podle lékařů každého třetího Čecha, každý pátý je už obézní !
Odborníci o obezitě hovoří jako o epidemii nového tisíciletí a varují, že nadbytečná kila mohou odstartovat závažné zdravotní problémy.
Po tisíciletí se strava člověka významněji neměnila, ale s nástupem průmyslové výroby se začala výrazně měnit. V současné době se již strava lidí ve vyspělých průmyslových zemích velmi výrazně liší od té původní, dávnověké. Obvykle si myslíme, že průmyslová revoluce zlepšila náš život po všech stránkách - je to ale opravdu tak? Světová zdravotnická organizace k tomu uvádí (Zdroj: Diet, nutrition, and the prevention of chronic diseases - Report of a WHO Study Group, WHO, Geneva):