Strava má podstatný vliv na naše zdraví, vitalitu i pocit pohody (ze zprávy WHO):

Po tisíciletí se strava člověka významněji neměnila, ale s nástupem průmyslové výroby se začala výrazně měnit. V současné době se již strava lidí ve vyspělých průmyslových zemích velmi výrazně liší od té původní, dávnověké. Obvykle si myslíme, že průmyslová revoluce zlepšila náš život po všech stránkách - je to ale opravdu tak? Světová zdravotnická organizace k tomu uvádí (Zdroj: Diet, nutrition, and the prevention of chronic diseases - Report of a WHO Study Group, WHO, Geneva):


"V bohatých zemích se jí vysoce energetická strava, bohatá na tuk a volné cukry, ale s malým obsahem složitých uhlovodanů (nejdůležitější zdroj potravní vlákniny). Teprve v posledních desetiletích. epidemiologické studie ukázaly souvislost mezi touto stravou a rozšířením chronických neinfekčních nemocí - cévní nemoci, různé druhy rakoviny, cukrovka, žluč. kameny, zubní kazy, nemoci kostí a kloubů.

Vědecký výzkum shromažďuje stále nové důkazy o vlivu stravy na rozvoj nejčastějších příčin smrti - kardivaskulárních nemocí a rakoviny. Nadměrná konzumace nasycených tuků a zvýšená hladina cholesterolu v krvi vedou k nemocím srdce a cév. Hlavním rizikem mrtvice je vysoký krevní tlak, u nějž hraje obezita, pití alkoholu a nadbytek soli hlavní roli. Obezita také způsobuje cukrovku. Odhaduje se, že minimálně třetina různých typů rakoviny má přímý vztah ke stravě. Např. nadbytek tuku ve stravě způsobuje rakovinu prsu a tlustého střeva.

Tyto souvislosti byly prokázány např. u lidí, kteří se přestěhovali z oblastí s nízkým výskytem této stravy a nemocí do oblastí vysoce rizikových (např. Japonci do USA) - se změnou stravy se u nich objevily nové nemoci. Stejně tak je tento trend vidět u zemí, které se v posledních 40-50 letech rychle rozvíjí - Čína, Singapůr, Mauritius. Prokázalo se, že snížení konzumace těchto rizikových potravin vede ke snížení rizika nemocí - hlavně u nemocí srdce a cév."

Právě pro výše uvedené je vhodné věnovat správné stravě více pozornosti a ušetřit si tak mnohé (často zbytečné) zdravotní komplikace. Předsevzetí jíst zdravěji lze přitom velmi jednoduše skloubit i s výbornou chutí, což dokazují oblíbené jídelníčky např. středomořských, ale i některých asijských národů, kterými se inspirujeme při přípravě našich lehkých, ménětučných a přitom chutných jídel.

Chcete se dozvědět, která jídla a suroviny nám pomáhají při prevenci srdečních i nádorových onemocnění a která posilují naši imunitu ? Podrobnější informace najdete zde.

zpět na přehled všech článků

Přijďte do Vitalité!

vyzvedněte si své jídlo přímo ve Vitalité a nebudete nejen platit za dopravu, ale můžete zároveň i využít svého Věrnostního bonusu !


Hudcova 78/367 

612 00

Brno - Medlánky

 zákaznická linka:

+420 734 468 500